Miljöarbete på Laholms GK

Blomsterängar, döda träd mm

De senaste åren har vi på Laholms Golfklubb börjat arbeta mer aktivt med miljöfrågor och biologisk mångfald. Det är känt att golfbanor är en väldigt bra och varierande plats för olika arter av växter och djur. På en golfanläggning finns det oftast redan dammar, diken, stenmurar, oklippta ytor och äldre träd som är väldigt gynnsamt när det gäller biologisk mångfald.

Det senaste vi gjort på golfklubben är att anlägga blomsterängar för att gynna pollinerande insekter såsom bin, humlor och fjärilar. I anslutning till vår största blomsteräng på hål 17 har vi från och med i år också bikupor som sköts av en granne till golfbanan. Det går även att köpa honung på klubben från samma biodlare. Ambitionen är att fortsätta med denna satsning och utöka våra blomsterängar under de kommande åren.

Förutom våra ängar försöker vi att spara på döda träd och även låta död ved ligga kvar där detta är möjligt. Aktiviteten i död ved är ofta utförd av olika svampar. Många olika svampar kan bryta ner ved. Cirka tusen skalbaggsarter eller 25 procent av skalbaggarna är beroende av multnande, nerbruten ved.

När det gäller övrig banskötsel försöker vi att sköta våra golfbanor på ett så hållbart sätt som möjligt när det gäller gödning, växtskydd och bevattning. Med klimatförändringar och nya lagar och regler så gäller det att alltid försöka ligga i framkant och vara proaktiv i stället för reaktiv.

Laholms kommuns miljöpris 2024

Vinnare: Laholms Golfklubb

STORT GRATTIS LAHOLMS GOLFKLUBB – VINNARE AV MILJÖPRISET 2024!

Motivering:
Laholms Golfklubb tilldelas priset för deras betydande insatser för att främja biologisk mångfald och hållbart miljöarbete.
De har föredömligt arbetat med ängar och lämnat död ved i landskapet för att skapa en rikare och mer varierad natur. De har dessutom visat hur man kan kombinera sport och naturvård och jobba för en hållbar golfanläggning.

Hur kommer det sig att ni startade med ökad biologisk mångfald?
– Vi fick inspiration på en konferens med Svenska golfförbundet. En golfbanechef på en klubb i Dalsland berättade om deras miljöarbete och vi tänkte direkt att det var något vi ville prova. Golfklubbar har ofta kritiserats för kortklippta stora gräsytor på banorna, idogt gräsklippande och vattnande.

Vad tycker medlemmarna om klubbens miljöarbete?
– Våra drygt 1500 medlemmar både uppmärksammar och uppskattar det som görs och de har även skänkt oss en vacker fototavla från banans blomsterängar. Vi informerar löpande om händelseutvecklingen i vår medlemskommunikation och skyltar om miljöarbetet längs banorna.

Hur syns miljöarbetet längs banorna?
– Det är i dagsläget några tusen kvadrat äng som får växa och blomma för pollinerande insekter som bin, humlor och fjärilar. En biodlande granne hjälper oss med våra bikupor utmed banan och vi har i år sålt 63 kilo av den honungen. Där det är möjligt lämnar vi döda träd och ved utmed banorna så att insekter kan övervintra. 25% av våra skalbaggar är beroende av förmultnande ved.

Några andra exempel på miljöarbete?
– Vi automatiserar gräsklippning med robotar på rangen och försöker dessutom sköta våra golfbanor på ett så hållbart sätt som möjligt när det gäller gödning, växtskydd och bevattning. Den sällsynta fjärilen Hedvintermätare finns i vår närmiljö har vi fått veta. Säkert inget som vi kan ta åt oss äran över, men något vi kan hjälpa till att vårda och värna om i vårt framtida arbete.

Hur känns det att få priset?
– Väldigt överraskande och ärofyllt. Oväntat för en golfklubb att få en sådan utmärkelse. Vi har lagt ned mycket arbete och är stolta att det uppmärksammas. Detta sporrar oss till framtida satsningar och utveckling av vårt miljöarbete, avslutar Mattias Eriksson, banchef och Jyrki Välimäki, klubbchef Laholms GK.

Text: Bo Bjelvenstedt – Kommunikatör Laholms kommun